Παιδίατρος

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1990-1996). Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία (1998-2003)...

ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ

(Πατήστε πάνω στην είκονα ή εδώ για μεγέθυνση)



Απογαλακτισμός ή αποθηλασμός είναι η διακοπή του μητρικού θηλασμού και η αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος στη διατροφή του βρέφους από άλλες τροφές. Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά ή απότομα. Φυσικά είναι προτιμότερο να αποθηλάστε σταδιακά εκτός αν κάποιοι λόγοι, ιατρικοί ή άλλης φύσης, σας επιβάλλουν να διακόψετε το θηλασμό απότομα. Ο απότομος  απογαλακτισμός ενέχει σημαντικούς κινδύνους σωματικούς και ψυχολογικούς τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας. Επίσης εάν  το μωρό σας ξαφνικά δε θέλει να θηλάσει, τότε πρέπει να προσέξετε μήπως είναι άρρωστο, βγάζει δόντια ή περνάει μια φάση απεργίας θηλασμού.

Το μητρικό γάλα είναι η τροφή που έχει προορίσει η φύση για το βρέφος σας τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, που σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, όπως συμπλήρωμα, χυμό, τσάι ή νερό, εκτός από το γάλα σας.  Μετά από τους πρώτους έξι μήνες και μέχρι τη συμπλήρωση του έτους, το γάλα σας εξακολουθεί να είναι η κύρια διατροφική πηγή του βρέφους,  ενώ οι κατάλληλες για την ηλικία του στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον δεύτερο χρόνο μαζί με τις απαραίτητες στερεές τροφές, για όσο διάστημα επιθυμείτε εσείς και το μωρό σας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και στους δυο σας.

Η απόφαση να διακόψετε το θηλασμό μπορεί να είναι δική σας επιλογή ή του μωρού σας ή και των δύο ταυτόχρονα.  Είναι μία διαδικασία που απαιτεί κάποια προετοιμασία σωματική και ψυχολογική και των δυο σας, γι’αυτό και πρέπει να γίνει αργά και σταδιακά με πολύ αγάπη και σωματική επαφή.  Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να επιβάλει το πότε θα γίνει αυτό. Υπάρχουν μωρά που φαίνονται ότι  είναι διατεθειμένα να θηλάζουν για «πάντα» και άλλα που δείχνουν σε κάποια φάση ότι είναι έτοιμα να απογαλακτιστούν. Στην πρώτη περίπτωση, αν είστε και οι δύο ευχαριστημένοι με αυτό, μπορείτε να θηλάζετε για όσο θέλετε, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη διατροφική κάλυψη του νηπίου και με άλλες τροφές.  Αν το μωρό σας ανήκει  στην δεύτερη κατηγορία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί: δείχνει αδιάφορο ή γκρινιάζει όταν θηλάζει, ελαττώνει τους χρόνους θηλασμού, αποσπάται  εύκολα.  Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά την ηλικία των 12 μηνών, όταν  το διαιτολόγιο του αποτελείται κυρίως από στερεές τροφές, έχει πολλά ενδιαφέροντα, θηλάζει λιγότερο και επομένως το στήθος παράγει λιγότερο γάλα.  Έτσι ο αποθηλασμός συμβαίνει πολύ αργά και φυσικά, δεν κινδυνεύετε από συμφόρηση των μαστών ή μαστίτιδα και το μητρικό γάλα αυτής της φάσης περιέχει πολλά συμπυκνωμένα αντισώματα που θα συνεχίσουν να προστατεύουν το μωρό σας για πολλούς μήνες ακόμα.

 Δεν υπάρχουν κανόνες και εγγυημένες τεχνικές για τον απογαλακτισμό ενός μωρού γιατί κάθε μωρό είναι διαφορετικό, έχει τις δικές του ανάγκες, διατροφικές και συναισθηματικές, και αν έχετε πολυτέλεια χρόνου καλό θα ήταν να τις σεβαστείτε και να ακολουθήσετε τους ρυθμούς του.  Ξεκινήστε αφαιρώντας ένα γεύμα θηλασμού κάθε 5 -7 μέρες.  Το γεύμα αυτό θα αντικατασταθεί με ξένο γάλα ή στερεή τροφή ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις συστάσεις του παιδιάτρου σας.  Αν δείτε ότι το μωρό είναι δεκτικό συνεχίστε έτσι, αλλιώς ξαναπροσπαθήστε μετά από 2-3 εβδομάδες.  

 

Ο απογαλακτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο της ανάπτυξης του μωρού σας και της μεταξύ σας σχέσης. Μην ξεκινήσετε τον αποθηλασμό σε φάση που το μωρό σας περνάει κάποιο στρες, είναι άρρωστο ή βγάζει δόντια.  Για να γίνει πιο ομαλή αυτή η διαδικασία υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε:

  •  Αντικαταστήστε τις στιγμές του θηλασμού με παιχνίδι, βόλτες  και αγκαλιές ώστε να περάσει όσο πιο ευχάριστα και ανώδυνα γίνεται αυτή η μεταβατική φάση και για τους δύο σας.
  • Μην προσφέρετε το στήθος σας οικιοθελώς στο μωρό αλλά και μην αρνείστε να το θηλάσετε όταν σας ζητηθεί.
  • Δώστε στο μωρό σας κάτι να φάει ή να πιει πριν ζητήσει να θηλάσει ώστε να μετριάσετε την πείνα του.
  • Σε αυτή τη φάση είναι πολύτιμη και η συμβολή του πατέρα ο οποίος θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του μωρού από το θηλασμό με παιχνίδια, βόλτες ή προσφέροντάς του κάποιο γεύμα ο ίδιος, όπως το πρωινό ή το βραδινό.
  •  Αφήστε το παιδί για διανυκτέρευση κάποιο Σαββατοκύριακο στους παππούδες του, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε με το παιδί σας σε μέρη όπου συνηθίζατε να το θηλάζετε ή να φοράτε τα ρούχα που φορούσατε όταν το θηλάζατε. 
  • Ελαττώστε τη χρονική διάρκεια των θηλασμών, αναβάλετε κάποιους θηλασμούς.
  • Αν το παιδί είναι πάνω από δύο ετών και καταλαβαίνει, προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε μαζί του. 
Αν χρειάζεται να σταματήσετε απότομα το θηλασμό πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα ώστε να αποφύγετε τη συμφόρηση των μαστών. Τα φάρμακα για διακοπή του θηλασμού δεν ενδείκνυνται και έχουν σοβαρές παρενέργειες. Όταν αισθάνεστε το στήθος σας γεμάτο ανακουφίστε το βγάζοντας γάλα με το χέρι ή με θήλαστρο αποφεύγοντας όμως να το αδειάσετε πλήρως.  Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε σημάδια πιθανής μαστίτιδας όπως πόνος, κοκκινίλα, πρήξιμο, πυρετός.  Περιορίστε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε, όχι όμως και την ποσότητα υγρών.  Φοράτε σουτιέν που προσφέρουν καλή υποστήριξη του στήθους.  Προσφέρετε στο μωρό σας πολλές αγκαλιές και τρυφερότητα.  Πολύ πιθανόν να αισθανθείτε συναισθηματικά ευάλωτη από την όλη διαδικασία και καλό είναι να έχετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον γύρω σας με ανθρώπους που θα μπορούν να σας ακούσουν.

27-11-2014


Σχετικά άρθρα

ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΘΗΛΕΣ Οι πληγωμένες θηλές ταλαιπωρούν πολλές μανούλες με αφόρητο πόνο και, στις περισσ ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ Η μαστίτιδα είναι μία συχνή επιπλοκή του θη ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΦΡΑΓΜΕΝΟΣ ΠΟΡΟΣ Ο φραγμένος γαλακτοφόρος πόρος μπορεί είναι ένα&nbs ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ Η κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού  αν γίνεται περιστασιακά, με σύνεση ... Διαβάστε περισσότερα

08-05-2015