Παιδίατρος

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1990-1996). Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία (1998-2003)...

ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ

(Πατήστε πάνω στην είκονα ή εδώ για μεγέθυνση)


Η βρογχιολίτιδα είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και συγκεκριμένα των μικρών αεραγωγών των πνευμόνων που λέγονται βρογχιόλια, τα οποία γεμίζουν με βλέννα και φράζουν. Τη συναντάμε σε παιδιά κάτω των 2 ετών και πιο συχνά σε βρέφη 1-9 μηνών.

Προκαλείται από ιούς και κυρίως  από τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) αλλά και από άλλους ιούς όπως της γρίππης, της παραγρίππης, ρινοιούς, αδενοιούς. Όλοι αυτοί οι ιοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήχα.   

Τα μολυσμένα σταγονίδια από το στόμα και τη μύτη μεταφέρονται είτε με τον αέρα στο αναπνευστικό του μωρού ή με τα χέρια σε διάφορα παιχνίδια και ρούχα και από εκεί πάλι στο μωρό.Οι ενήλικες που έχουν κολλήσει κάποιον από τους ιούς αυτούς εμφανίζουν ένα απλό κρυολόγημα.

 Είναι μία ίωση  εποχιακή μια που συμβαίνει πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες, από Οκτώβριο εώς Μάρτιο, όταν αυτού του είδους οι ιοί  κυκλοφορούν ευρέως.  Γενικά είναι ακίνδυνη ίωση όμως κάποια βρέφη μπορεί να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. 

Μωρά που είναι μικρότερα από 3 μηνών καθώς και μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν χρόνια πάθηση της καρδιάς ή των πνευμόνων, ή πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν βρογχιολίτιδα και να την περάσουν πιο βαριά. 

Επίσης βρέφη  που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κολλήσουν τους ιούς που προκαλούν βρογχιολίτιδα.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Τυπικά προηγείται μια περίοδος 2-3 ημερών με συμπτώματα κρυολογήματος.  Στη συνέχεια εμφανίζεται βήχας και θορυβώδης αναπνοή.  Χαρακτηριστικά  σημεία της βρογχιολίτιδας στα βρέφη είναι ο συριγμός δηλαδή το σφύριγμα (wheezing) στην εκπνοή και το χουρχούρισμα στο στήθος όπως κάνουν τα γατάκια.  Πυρετός μπορεί να υπάρχει αλλά μπορεί και όχι.  Ο βήχας διαρκεί 1-2 εβδομάδες, καμμιά φορά και περισσότερο .   

Κάποια μωρά μπορεί να εμφανίσουν πιο βαριά εικόνα όπως


γρήγορες αναπνοές,

έντονες κινήσεις του στήθους πάνω κάτω ,

ανοιγοκλείσιμο των ρουθουνιών,

μπλε χροιά γύρω από το στόμα και στα νύχια,

ταχυκαρδία,

ελαττωμένη όρεξη, έμετοι, αφυδάτωση 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η βρογχιολίτιδα είναι μία ίωση που γενικά είναι ήπια και περνάει από μόνη της σε 7-14  μέρες.  Χρειάζονται μόνο υποστηρικτικά μέτρα όπως αντιπυρετικά αν το μωρό έχει πυρετό, καλή ενυδάτωση με άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, σούπες, γάλα) και συχνός καθαρισμός της μύτης με θαλασσινό νερό πριν το φαγητό και τον ύπνο.  Ο θηλασμός βοηθάει σημαντικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας.  Επειδή το μωρό που έχει βρογχιολίτιδα δυσκολεύεται να πιεί χρειάζεται υπομονή, δίνουμε μικρές ποσότητες υγρών  και συχνά πχ 10-20 ml κάθε μία με δύο ώρες.   Αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή βάζουμε το μωρό να ξαπλώσει με την πλάτη και το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένα. Σε κάποιες πιο επίμονες περιπτώσεις ο παιδίατρος μπορεί να κρίνει ότι χρειάζονται  εισπνεόμενα φάρμακα (μάσκα).

Η βρογχιολίτιδα είναι ίωση συνεπώς ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ παρά μόνο αν υπάρχει κάποια επιπλοκή όπως πνευμονία ή ωτίτιδα. 

Λίγα είναι τα παιδιά που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για να πάρουν υγρά από τη φλέβα και οξυγόνο ενώ σπάνια μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη της αναπνοής από ειδικό μηχάνημα.


ΠΡΟΛΗΨΗ


Τις περισότερες φορές είναι δύσκολο να προληφθεί η βρογχιολίτιδα μια που οφείλεται σε ιούς που κυκλοφορούν ευρέως στο περιβάλλον.  Ωστόσο κάποια μέτρα βοηθάνε:

Το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της βρογχιολίτιδας είναι η σωστή υγιεινή, δηλαδή συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. 

Επίσης καλό να αποφεύγετε να φέρνετε το μωρό σας σε επαφή με άλλα άρρωστα παιδιά που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και βήχα. 

Το κάπνισμα σε όλους χώρους του σπιτιού απαγορεύεται. Το παθητικό κάπνισμα ευαισθητοποιεί τους πνεύμονες του βρέφους  και αυξάνει την πιθανότητα αυτό να νοσήσει από βρογχιολίτιδα, να την περάσει πιο βαριά  και να αργήσει να αναρρώσει.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της βρογχιολίτιδας.  Υπάρχουν όμως έτοιμα αντισώματα σε μορφή ένεσης που γίνεται ενδομυικά, μία φορά το μήνα, από Οκτώβριο εώς Μάρτιο σε εκείνα τα  παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα αντισώματα αυτά βοηθάνε τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη βρογχιολίτιδα.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΗΣΕΤΕ


Καλέστε τον παιδίατρό σας ή πηγαίνετε το παιδί σας στο εφημερεύον νοσοκομείο αν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

Όταν το μωρό σας δεν πίνει αρκετά υγρά ή έχει εμέτους και εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης όπως: ελαττωμένες υγρές πάνες, συμπυκνωμένα σκουρόχρωμα ούρα, στεγνό στόμα.

Όταν το μωρό σας έχει εμφανή δυσκολία να αναπνεύσει: ανοιγοκλείνει τα ρουθούνια του, ανεβοκατεβάζει το στήθος, αναπνέει γρήγορα και η αναπνοή του είναι θορυβώδης.

Όταν το μωρό πνίγεται από το βήχα.

Όταν υπάρχει υψηλός πυρετός.

Όταν το μωρό είναι εξαντλημένο και έχει υπνηλία.

Όταν τα χείλη και τα νύχια του μωρού έχουν μπλέ χρώμα.

ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΣΘΜΑ

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας και του άσθματος είναι παρόμοια.  Το άσθμα είναι μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επανειλλημένα επεισόδια βήχα, συριγμού και δυσκολίας στην αναπνοή.  Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις βαριάς βρογχιολίτιδας, όπως η κορτιζόνη και τα εισπνεόμενα φάρμακα, είναι τα ίδια με αυτά που δίνονται στο άσθμα.  Δικαιολογημένα λοιπόν πολλοί γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους έχει άσθμα ή φοβούνται ότι θα αναπτύξει άσθμα όταν μεγαλώσει .  Δεν υπάρχει ωστόσο σαφής απάντηση από τους ειδικούς  σε αυτά τα ερωτήματα.  Αυτό που φαίνεται από διάφορες μελέτες είναι ότι κάποια από τα μωρά που θα εμφανίσουν επανειλημμένα επεισόδια βρογχιολίτιδας μπορεί να παρουσιάσουν άσθμα όταν μεγαλώσουν.  Αυτό εξαρτάται κυρίως από το αν υπάρχει ιστορικό άσθματος ή άλλων αλλεργιών στην οικογένεια.  Αλλά και η ίδια η λοίμωξη της βρογχιολίτιδας αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση άσθματος αργότερα.


27-11-2014


Σχετικά άρθρα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Η ουρολοίμωξη είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις τη ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ Η λαρυγγίτιδα συμβαίνει κυρίως σε βρέφη και μικρά π ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς ή μικρόβια και ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ  Οι αλλεργίες που συμβαίνουν την άν ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014