Παιδίατρος

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1990-1996). Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία (1998-2003)...

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

(Πατήστε πάνω στην είκονα ή εδώ για μεγέθυνση)


Η λαρυγγίτιδα συμβαίνει κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών, με εξάρσεις από το φθινόπωρο εώς την άνοιξη.

 Που οφείλεται

Η πιο συχνή αιτία της λαρυγγίτιδας είναι η λοίμωξη από κάποιον ιό.

Υπάρχει και η σπαστική λαρυγγίτιδα που δεν οφείλεται σε λοίμωξη αλλά είναι αλλεργικής αιτιολογίας και έχει την τάση να υποτροπιάζει.  Σπανιότερα η λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από κάποιο μικρόβιο.

 

 Πως μεταδίδεται

‘Όπως όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού έτσι και οι ιοί που προκαλούν λαρυγγίτιδα μεταδίδονται με τα σταγονίδια της αναπνοής.  Οι ιοί αυτοί είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί αλλά δεν προκαλούν σε όλους λαρυγγίτιδα.


Τι συμπτώματα έχει

Σχεδόν πάντα προηγούνται 1-3 ημέρες με συμπτώματα κρυολογήματος δηλαδή  ήπιο πυρετός, πονόλαιμος και καταρροή.  Στη συνέχεια ο ερεθισμός προχωράει στο λάρυγγα με τις φωνητικές χορδές, τα οποία παθαίνουν οίδημα δηλαδή πρήζονται και εμφανίζεται ο χαρακτηριστικός βήχας, το βράχνιασμα της φωνής και το σφύριγμα στην  εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός ).   Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κυρίως τις βραδυνές ώρες και επιδεινώνονται με την σωματική άσκηση και το κλάμμα.  Σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη απόφραξη των αεραγωγών με πραγματική δυσκολία στη αναπνοή, ιδιαίτερα θορυβώδη εισπνοή ακόμα και όταν το παιδί είναι ήρεμο, έντονες κινήσεις του στήθους , μελάνιασμα στα χείλη,  ανησυχία και στρες

Η σπαστική λαρυγγίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως το βράδυ χωρίς προηγουμένως να είναι άρρωστο το παιδί.

 

Πόσο επικίνδυνη είναι

 

Αν η λαρυγγίτιδα είναι ήπια, πχ υπάρχει μόνο ο χαρακτηριστικός βήχας  και βράχνιασμα, χωρίς δυσκολία στη αναπνοή,  περνάει μόνη της σε 3-5 μέρες. Αν είναι μέτρια ή βαριά χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η βαρύτητα της λαρυγγίτιδας εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένο είναι το οίδημα που έχει δημιουργηθεί στο λάρυγγα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απόφραξη των αεραγωγών και να εμποδίσει την αναπνοή, κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή.

 

Ποια είναι η θεραπεία της

Άν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από παιδίατρο για να εκτιμηθεί η βαρύτητα της λαρυγγίτιδας.  Άν η λαρυγγίτιδα είναι ήπια αρκεί  η εισπνοή του δροσερού και υγρού αέρα στο μπαλκόνι του σπιτιού σας για 10-15 λεπτά.  Δώστε του αντιπυρετικά αν έχει πυρετό καθώς και άφθονα υγρά.  Το παιδί πρέπει να παραμείνει ήρεμο γιατί  αν αρχισει να κλαίει τα συμπτώματά του χειροτερεύουν.  Άν χρειαστεί να πάτε το παιδί σας στο νοσοκομείο,  έχετε το παράθυρο στο αυτοκίνητο ανοικτό, ο ψυχρός και υγρός αέρας βοηθάει να υποχωρήσει το οίδημα.  Τα φάρμακα που δίδονται στη λαρυγγίτιδα είναι η κορτιζόνη είτε από το στόμα είτε μάσκα είτε με ένεση και η αδρεναλίνη με μάσκα.  Αντιβιοτικά δεν χρειάζονται εκτός αν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης από μικρόβιο.  Σε βαριές περιπτώσεις χρειάζεται οξυγόνο και σπάνια υποστήριξη της αναπνοής από ειδικό μηχάνημα.

 

Τι πρόγνωση έχει

Η πρόγνωση της λαρυγγίτιδας είναι γενικά πάρα πολύ καλή.  Πιθανόν να υπάρχει κάποια συσχέτιση με την εμφάνιση άσθματος αργότερα, ειδικά σε παιδιά που έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για λαρυγγίτιδα.

 

27-11-2014


Σχετικά άρθρα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Η ουρολοίμωξη είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις τη ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ Η βρογχιολίτιδα είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς ή μικρόβια και ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ  Οι αλλεργίες που συμβαίνουν την άν ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014