Παιδίατρος

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1990-1996). Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία (1998-2003)...

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

(Πατήστε πάνω στην είκονα ή εδώ για μεγέθυνση)


 Οι αλλεργίες που συμβαίνουν την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, ταλαιπωρούν συχνά παιδιά και μεγάλους με συμπτώματα αρκετά ενοχλητικά.  Πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες, γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινή ρινίτιδα, καλοκαιρινός κατάρρους. Οφείλονται  στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και τους σπόρους διαφόρων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής , της κατάποσης ή της δερματικής επαφής.  Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο.  Συνήθη φυτά που τις προκαλούν είναι η ελιά, το περδικούλι, το γρασίδι, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, η μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο, τα κωνοφόρα και πολλά άλλα .  Επίσης εποχιακές αλλεργίες προκαλούν και οι σπόροι των μυκήτων.

Συνήθως συμβαίνουν  σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών  κυρίως όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.  Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν  σε μικρότερες ηλικίες. Αλλά και παιδιά χωρίς ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εαρινής αλλεργίας. Υπολογίζεται ότι 10-15% των παιδιών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή εποχιακή αλλεργία.  Παιδιά με άσθμα ή έκζεμα εμφανίζουν και αυτά εξάρσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ανοιξιάτικη αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: ρινική καταρροή , παροξυσμικά  φταρνίσματα, μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη, ροχαλητό στον ύπνο, κάψιμο στο λαιμό, βήχας, επιπεφυκίτιδα με κοκκινίλα, δάκρυα και φαγούρα στα μάτια, δερματικό εξάνθημα (κνίδωση).  Οι εκκρίσεις της μύτης είναι διαφανείς και λεπτόρρευστες.  Το παιδί έχει την τάση να τρίβει επίμονα την μυτούλα (αλλεργικός χαιρετισμός) ή και τα μάτια του.  Διαρκεί αρκετές εβδομάδες και μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, διαταραχές ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια της όσφρησης  και  ωτίτιδα με υγρό.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση από τα  των συμπτώματα και στη μείωση της φλεγμονής.  Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων δίνονται  αντιισταμινικά, κορτιζόνη, αντι-λευκοτριένια και αποσυμφορητικά, συνήθως σε κάποιο συνδιασμό μεταξύ τους, υπό μορφή σιροπιού/χαπιού, σπρέι για τη μύτη, ή κολλυρίου.  Αν τα συμπτώματα είναι βαριά και επίμονα, υπάρχουν επιπλοκές ή  συνυπάρχει άσθμα ή έκζεμα, το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδοαλλεργιολόγο και να κάνει ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος με σκοπό να προσδιοριστεί η ουσία που προκαλεί  την αλλεργική αντίδραση (αλλεργιογόνο).   Αφού εντοπιστεί το αλλεργιογόνο, γίνεται μια θεραπεία που περιλαμβάνει  ενέσεις αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.

ΠΡΟΛΗΨΗ = Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Ο πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εαρινής αλλεργίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στη γύρη.  Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο βέβαια όταν έχεις να κάνεις με παιδιά. Άλλωστε η επαφή με τα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας και η παρατεταμένη εισπνοή τους από μόνα τους αρκούν για να προκαλέσουν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της αλλεργίας.  Κάποια υποστηρικτικά μέτρα είναι τα εξής: Την εποχή που κυκλοφορεί η γύρη συγκεκριμένων φυτών στην ατμόσφαιρα πρέπει τα παράθυρα του σπιτιού να είναι κλειστά, το παιδί να κάνει ντουζ και τα ρούχα του να πλένονται αμέσως μετά το παιχνίδι στον κήπο, και όσο είναι εφικτό  να αποφεύγει να κυλιέται στα χόρτα.  Το βράδυ πριν τον ύπνο, το λούσιμο των μαλλιών και το μπάνιο μειώνουν την παρατεταμένη έκθεση στα αλλεργιογόνα.  Επίσης επιβάλλεται η χρήση ειδικών φίλτρων στα κλιματιστικά και συχνός καθαρισμός τους.   Τα πατώματα να σφουγγαρίζονται συχνά ώστε να απομακρύνονται τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τα παπούτσια από έξω.  Επιπρόσθετα πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, τα βαριά αρώματα, τα κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια με πούπουλα, να μην υπάρχουν μοκέτες και χαλιά στο πάτωμα γιατί μαζεύουν σκόνη και μούχλα, τα οικόσιτα ζώα να πλένονται τακτικά και να μην κυκλοφορούν στα δωμάτια των παιδιών, να μην υπάρχουν σημεία στο σπίτι ποτισμένα με υγρασία.  Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που επιβαρύνουν μία αλλεργία.

27-11-2014


Σχετικά άρθρα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Η ουρολοίμωξη είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις τη ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ Η βρογχιολίτιδα είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ Η λαρυγγίτιδα συμβαίνει κυρίως σε βρέφη και μικρά π ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς ή μικρόβια και ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014