Παιδίατρος

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1990-1996). Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία (1998-2003)...

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

(Πατήστε πάνω στην είκονα ή εδώ για μεγέθυνση)


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ

Η καλύτερη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου για τα βρέφη που είναι μικρότερα των 6 μηνών είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα τις ώρες 10-4 που οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες.

Σύμφωνα με το FDA δεν πρέπει να βάζουμε αντηλιακό σε βρέφη κάτω των 6 μηνών παρά μόνο σε λίγες εκτεθειμένες περιοχές και αυτό μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο, δηλαδή αν δεν υπάρχει σκιά που θα προστατέψει το μωρό από τον ήλιο. Το δέρμα των μωρών είναι ιδιαίτερα λεπτό και απορροφά περισσότερο τα ενεργά χημικά συστατικά ενός αντηλιακού σε σύγκριση με το δέρμα των ενηλίκων. Επιπλέον η επιφάνεια σώματος ενός μωρού σε σχέση με το βάρος του είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του μεγαλύτερου παιδιού, που συνεπάγεται μεγαλύτερη απορρόφηση των συστατικών του αντηλιακού. Έτσι η χρήση αντηλιακών σε αυτές τις ηλικίες πιθανόν να προκαλέσει αλλεργίες και ερεθισμούς.

Οδηγίες για την ηλιοπροστασία των βρεφών:

 

1. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να προστατευτούν τα μωρά από τον ήλιο είναι να παραμένουν στη σκιά, είτε φυσική σκιά είτε ομπρέλλα ή τέντα από καρότσι.

2. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη σκιά μπορούμε να απλώσουμε μικρή ποσότητα αντηλιακού στις εκτεθειμένες περιοχές (μάγουλα, χέρια). Ελέγχουμε για τυχόν ευαισθησία απλώνοντας μικρή ποσότητα στην εσωτερική επιφάνεια του καρπού του βρέφους.

3. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα βρέφη πρέπει να είναι ντυμένα με ελαφριά ρούχα, λεπτό μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο μπουζάκι. Η ύφανση των ρούχων καλύτερα να είναι πυκνή και όχι αραιή . Πρέπει να φοράνε καπέλο με φαρδύ γείσο ώστε να προστατεύεται ο αυχένας του μωρού από το ηλιακό έγκαυμα. Τα καπελλάκια του μπέιζμπολ που έχουν γείσο μόνο από μπροστά δεν ενδείκνυνται γιατί δεν προστατεύουν αυχένα και αυτιά.

4. Τα αντηλιακά που περιέχουν εντομοαπωθητικό DEET πρέπει να αποφεύγονται γιατί υπάρχει κίνδυνος τα βρέφη να τα γλύψουν ή να βάλουν τα χέρια τους στο στόμα τους.

 ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ – ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ, ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Οι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί ενός βρέφους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι, όταν ζεσταίνονται δεν ιδρώνουν όπως ένα μεγαλύτερο παιδί, και συνεπώς δεν μπορούν να αποβάλλουν τη θερμότητα και είναι ευπαθή στη θερμοπληξία.

Επίσης όταν είμαστε πολύ ώρα εκτεθειμένοι στη ζέστη πρέπει να φροντίζουμε για την επαρκή ενυδάτωση του βρέφους, με μητρικό θηλασμό, νερό ή φόρμουλα. Ειδικά τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά δεν χρειάζονται να πίνουν άλλα υγρά παρά μόνο το γάλα της μαμάς τους, απλά όταν η ζέστη είναι υπερβολική χρειάζονται πιο συχνοί θηλασμοί. Τα υγρά καλό είναι να μεταφέρονται σε ψυγειάκι. Αν το μωρό έχει λιγότερες βρεγμένες πάνες απ΄ότι συνήθως ( <5) μπορεί να είναι αφυδατωμένο και να χρειάζεται παραπάνω υγρά.

Έντονη ανησυχία, ερεθισμένο δέρμα και επίμονο κλάμμα του μωρού μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια αφυδάτωσης, υπερθέρμανσης ή ηλιακού εγκαύματος.

 ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

1.    Το αντηλιακό πρέπει να αναφέρει ότι είναι ευρέος φάσματος (broad spectrum), που σημαίνει προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου UVA και UVB. Οι ακτίνες αυτές είναι υπεύθυνες για τα εγκαύματα , τις ρυτίδες και τον καρκίνο του δέρματος.

2. Ο δείκτης προστασίας SPF πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 50 (όχι μεγαλύτερος από 50).

3. Το αντηλιακό πρέπει να είναι ανθεκτικό στο νερό (water resistant). Κανένα αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο (water proof) ακόμα και αν το γράφει πάνω στην συσκευασία.

4. Μετά από μπάνιο στη θάλασσα, έντονη εφίδρωση και σκούπισμα με πετσέτα πρέπει να ξαναβάλουμε αντηλιακό. Η ετικέτα της συσκευασίας γράφει πόσο συχνά χρειάζεται επανάληψη.

5. Επίσης στην ετικέτα κοιτάζουμε ποια είναι τα ενεργά συστατικά που προσφέρουν ηλιοπροστασία. Υπάρχουν τα χημικά φίλτρα τα οποία αποροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία όπως dioxybenzone, methyl anthranilate, oxybenzone and sulisobenzone. Τα φυσικά φίλτρα αντανακλούν και απορροφούν ταυτόχρονα τις υπεριώδεις ακτίνες, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide). Μάλιστα το οξείδιο του ψευδαργύρου, σύμφωνα με το FDA, είναι το μόνο ενεργό συστατικό που προσφέρει « εκτενή» προστασία» από τις ακτίνες UVA και UVB.

Ακόμα και αν το αντηλιακό που επιλέγουμε είναι ευρέος φάσματος, δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από όλες τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο γιατί έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους . Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουν από νωρίς πώς να προστατεύονται από τον ήλιο : αντηλιακό, καπέλο με μεγάλο γείσο, γυαλιά ηλίου, παιχνίδι στη σκιά.

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι τις επικίνδυνες ώρες 10πμ - 4μμ , η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι περιορισμένη.

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

 

http://aapnews.aappublications.org/content/34/5/31.5.full       http://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm309136.htm

27-11-2014


Σχετικά άρθρα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Το νερό ασκεί φυσική έλξη στα παιδιά.   Είναι εντυπωσιακό, τα αντικεί ... Διαβάστε περισσότερα

27-11-2014


ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΩΝ Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και μαζί με αυτό ήρθαν και τα κουνούπια που λατρεύουν τη ζέ ... Διαβάστε περισσότερα

27-06-2014


ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Εξοπλείστε το κουτί πρώτων βοηθειών για το σπίτι, το αυτοκίνητο ή τις διακοπές σας, ώστε να είσ ... Διαβάστε περισσότερα

20-01-2015